tajine

Aardappel tajine

Het is weer eens tijd voor een tajine voor ons, maar dan dit keer gewoon een vegetarische tajine.
Ik heb gekozen voor aardappels en wat groente. Het leuke van een tajine is dat je gewoon van alles en nog wat erin kunt doen wat je maar wenst.
Een heerlijke avondmaaltijd en super makkelijk om te bereiden!
Daarnaast kun je ook nog eens iets van kippenvleugels uit de oven erbij serveren..nou wat wil je nog meer?

tajine

 

Recept

Ingrediënten

3 grote aardappels

2 wortels of 1 rode paprika

1 grote ui of 2 kleine

1 grote knoflookteentje

Cherry tomaatjes

fijngesneden koriander

 

Kruiden:

1 afgestreken tl gemberpoeder

1 afgestreken tl komijn

2 tl paprikapoeder (zoete variant)

kurkuma (net geen volle tl ong)

zout en peper (naar smaak)

2 maggi blokjes

1 tl uienpoeder

Provençaalse kruiden (optioneel)

 

Bereidingswijze:

 

Giet wat olijfolie in de tajine en snijd de uien in slierten. Leg de uien in de tajine.

Doe er uienpoeder overheen samen met de maggi blokjes. Meng alles even goed door elkaar.

tajine

Snijd de courgette in plakjes en de paprika of wortels in reepjes.

Doe ze samen in een kom en strooi er wat zout overheen samen met wat olijfolie.

tajine

Snijd de aardappels en doe ze in een aparte kom, pers de knoflookteentje uit en doe wat olijfolie overheen.

Voeg dan komijn, gember, peper, zout, paprikapoeder, Provençaalse kruiden en kurkuma bij en meng het goed door elkaar.

Doe alles in de tajine en als laatst doe je de tomaatjes erboven op.

De opbouw van je groente tajine is naar eigen keus, als de uitjes maar als eerst op de bodem gaan.

Voeg dan nog wat water erbij ong 200 ml. Er zal nog vocht van de groente los komen er hoeft dus niet heel veel water bij.

Dek de tajine af en laat alles op een zachte vuur garen. Als alles bijna gaar is dan doe je er fijn gesneden koriander bij en wat olijfjes (groen of zwart zonder pit). Laat de saus verder pruttelen zonder deksel dicht. Er hoort nog wel wat saus in de tajine te blijven en het hoort ook dik te zijn.

Serveren met vers Marokkaanse brood.

tajine 2

 

 

Eet smakelijk!

 

Amours tips

Heb je een tajine voor het eerst gekocht? Dan dien je het eerst gebruiksklaar te maken. Hoe doe je dat?

Snijd een ui door het midden en besmeer de tajine ermee. Giet 300 ml water in de tajine en laat het voor een uur op 100 graden in de oven staan. Je tajine is klaar voor gebruik. De tajine zal dan minder snel breken.

De kruiden en groente zijn naar eigen keus.

Als de tajine nog niet klaar is, maar de saus is helemaal weg dan voeg je er nog wat koken water bij. Zorg er wel voor dat je tajine geen zout te kort komt.

4 antwoorden
    • Amour
      Amour zegt:

      Als je een tajine van aardewerk koopt is er sowieso kans dat het snel kan breken aan de onderkant, je moet gewoon geluk hebben en ook voor de eerste gebruik op de juiste manier voorbehandelen. Daar heb ik een stukje over geschreven aan het einde van het bericht.

      Verder is het een eigen keus of je voor een metalen gaat of voor welke andere soort tajine dan ook. Ik persoonlijk vind het eten uit een tajine dat van aardewerk gemaakt is het lekkerst.
      Die kun je vaak bij de meeste islamitische slagerijen kopen,Beverwijk,grote markten enz.
      Kies je liever voor een ander soort dan zou ik gewoom online kijken.

      Heel veel succes!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *