chebakia

Chebakia

Chebakia zijn traditionele Marokkaanse koekjes die meestal tijdens de Ramadan worden gemaakt.

Heerlijk bij een kommetje Harira (soep)…kan er echt van genieten!

Scrol naar beneden voor het recept.

 

chebakia

Ingrediënten:

  • 500 g meel
  • halve tl Arabische gom (optioneel)
  • 1 el anijs poeder (Hoogvliet supermarkt)
  • 100 g sesamzaad
  • 90 g ontvelde amandelen
  • halve tl gist ( droge gist)
  • Halve tl saffraan
  • 1 el azijn
  • 4 el olijfolie
  • 220 ml oranjebloesemwater
  • 1 eigeel
  • 100 gr boter

kruiden:

  • Halve tl kaneel
  • Een snufje zout

Extra nodig:

  • olie
  • 1 kilo honing
  • geroosterde sesamzaadjes om de Chebakia mee te versieren

Bereidingswijze

chebakia

Smelt de boter in de magnetron in een kom, rooster de sesamzaadjes in een koekenpan zonder olie en de amandelen in de oven op 200 graden tot goud/bruin. Zorg ervoor dat er niets verbrand.

De Arabische gom moet je fijn maken door er bewegend met een lepeltje op te drukken tot het poeder wordt. Als de amandelen geroosterd zijn dan doe je ze in een hakmolen samen met de 100 gr sesamzaad. Maal dit heel fijn.
Pak een kom en zeef de bloem erin.

Laat de saffraan draadjes in een glas met 3 el water, tot het mooi rood wordt. Haal ze erna eruit.

Doe de nootjes/sesam zaad erbij, anijspoeder, gist en kaneel bij de bloem en meng alles door elkaar.

Voeg de boter, eigeel, saffraanmengsel, azijn en olie erbij. Meng alles door elkaar.

chebakia

Voeg nu de oranjebloesem water beetje bij beetje erbij en kneed het deeg steeds goed door elkaar.

Het deeg moet soepel en zacht worden. Het mag niet droog of heel zwaar zijn.

Als je deeg goed gekneed is ga je het in bollen verdelen. Zet dit ergens apart en dek het af met plastic folie.

Laat staan voor 15/20 min. Pak dan een bol, rol het uit op je werkplek tot een grote dunne vierkant.

Als je deeg heel vochtig is dan kun je je werkblad met bloem bestuiven.

Snijd de randjes af met een Chebakia snijder en ga dan grote vierkantjes maken met 4, 5 of 6 sneetjes erin.

chebakia

Je kunt het ook met een Chebakia vormpje doen, dat kan gewoon en is net wat makkelijker en sneller, maar ikzelf doe het liever zonder.

Ik gebruik verschillende manieren om mijn Chebakia te vormen.

chebakia-vouwen

De tweede manier is de randen mooi wegsnijden en lange sliertjes maken niet al te dik en niet al te dun, dit geldt voor elke vorm van Chebakia.

Het volgende wat ik deed was dan rollen om mijn vingers.

Je begint bij je wijsvinger en rolt dan om tot je middelvinger. Dan laat je het vallen op het aanrecht en druk je de zijkantjes aan. Op video is het allemaal te zien.

Pak een pan en giet de olie erin. Laat goed warm worden op medium vuur.

Te heet is niet de bedoeling want je Chebakia zal sneller bruin worden en je hebt dan ook nog eens

grote kans dat ze niet gaar genoeg worden.

Pak een grote kom en doe daar de honing erin, pak een vergiet en zet er een bord onder.

Nu kan je de Chebakia gaan bakken.

Doe ze voorzichtig in de pan en bak tot ze bruinig zijn, gooi ze dan in de honing  mengsel en vervolgens in een vergiet.

Strooi er sesamzaadjes overheen en ga zo verder tot je Chebakia helemaal klaar is.

Je kan ze ook in een vergiet gooien en dan honing overheen gooien. Het kan allemaal en het is net wat je zelf fijner werken vindt.

Bsa7a Bon appetit!

chebakia

chebakkia

Chebakia

Dit recept  kun je ook op video bekijken.

Amours tips

Wil je de Chebakia meer krokant hebben rol het dan wel zo dun mogelijk uit,

maar kijk uit dat het niet scheurt tijdens het vormen.

2 antwoorden
    • Amour
      Amour zegt:

      Hallo Mel, bedankt voor je reactie. Aan het einde van dit recept staat er een video. Anders even in het menu bij video’s kijken. Succes!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *