Donuts zonder eieren
Vandaag had ik zo’n enorme zin in donuts, maar het probleem was dat de eieren op waren. Tja..met deze corona tijd ga je ook niet even 1, 2, 3 naar buiten om eieren te halen omdat je even zin in donuts hebt. Meestal ga ik dan ook iets anders maken, maar dit keer moest ik hoe dan ook donuts eten. Het is gewoon gelukt! En ik ben blij dat ik toch doorgezet heb. Dus lieve vorlgers…geen boter en geen eieren hoe makkelijk wil je het hebben. En guess what wel echt super, heerlijk zachte donuts! Succes gegarandeerd.
Recept
Ingrediënten
- 245 ml melk
- 360 g bloem
- 1 afgestreken el gist
- 2 zakjes vanille suiker (16g)
- 3 el suiker (of naar smaak)
- Snufje zout
- 2 tl olie
Glazuur
- 50 g roomboter
- 2 zakjes vanille suiker (16g)
Bereidingswijze:
Warm de melk ietsjes op, giet het daarna in een mengom en doe de gist erbij.
Roer het even door elkaar en voeg dan meteen de vanille suiker erbij.
Laat het voor 5 minuten staan.
Voeg nu de rest van de ingrediënten al knedend aan toe.
Het deeg is na 10 minuten kneden zowel plakkerig als elastisch. Dan weet je dat je goed zit.
Besmeer het met olie en dek goed, luchtdicht af.
Laat het op een warme plek staan voor 60 min.
Haal het deeg eruit, doe wat olie op je aanrecht en rol het uit tot een halve cm dikte ongeveer.
Haal er dan rondjes uit. Je kunt dit dmv een glas of een kommetje doen. Kies de grootte die je maar zelf wilt.
Haal met een ronde spuitmond (als je die hebt) rondjes uit het middenstuk, heb je die niet dan is een flessen dopje ook handig.
Dek de donuts af met een schone doek en laat staan voor nog eens 30 min.
De donuts tweede keer laten rijzen is erg belangrijk, dit zorgt ervoor dat ze heerlijk zacht en luchtig worden.
Giet een laagje van ongeveer 2 centimeter olie in een koekenpan/pan.
Doe je te veel olie in de pan dan zullen ze niet zo’n mooie witte rand krijgen eromheen. Wil je ze toch een geheel kleur geven, voeg in dat geval dan wel iets meer olie in de pan.
Laat het op een iets lager dan middelmatige vuur warm worden en bak de donuts tot ze een mooie donker gouden kleur krijgen.
Keer ze op tijd om, om aanbranden te voorkomen. Baktijd duurt maar een paar minuutjes en dit geldt voor beide kanten.
Als alle donuts klaar zijn dan maak je nog snel even de glazuur.
Smelt de boter dmv een magnetron of door een steelpannetje op het vuur te zetten.
Voeg de vanille suiker erbij en roer dit goed door elkaar.
Dep de donuts er met beide kanten in en je kunt dan eindelijk genieten.
GENIET VAN JE HEERLIJKE DONUTS ♡
Amour’s tips
•Gebruik chocolade glazuur of glazuur naar eigen keus en smaak.
•Voeg icing sugar/suikerpoeder toe aan je glazuur voor een mooie witte laag.
•Je kunt zout ook weg laten
• versier ze na het deppen met wat donker bruine chocolade strepen. Smelt de chocolade, pak een houten pollepel, dep het in de chocolade en maak er dan mooie lijntjes van door er met je hand overheen te bewegen( zigzag).
Goedendag……
Hartstikke…bedankt…..
Hmmmmm….donut zonder eieren. …zal zeker proberen…..
Groet,
Moon
Heel graag gedaan! Bedankt voor uw reactie en succes ermee!
Beste Moon, heel graag gedaan en succes!! Eet smakelijk alvast.