Gözleme gevuld met spinazie en kaas

Turkse keuken..daar heb ik mij eventjes in laten vallen. Ik had altijd al interesse in de Turkse keuken, maar om werkelijk

ook iets vanuit daar te maken, heb ik nog nooit gedaan.

Nu had ik een aantal dingen uitgeprobeerd en het was heel goed in de smaak gevallen. Zowel bij mij als bij de rest van ons in huis.

Maar waar ik dan mee begin is Gözleme dus.   Afbeeldingsresultaat voor hartje symbool

 

Wat is Gözleme nou eigenlijk? Het is gewoon een hartig gerecht gemaakt van deeg wat je heel rijk met van alles kunt vullen.

Het kan gevuld worden met vlees zoals gehakt rundvlees, gehakt lamsvlees.

Verse of gerookte vis, allerlei worst soorten, groenten zoals spinazie, courgette, aubergine, prei, snijbiet.

Diverse pepers, ui, lente-ui en sjalotjes.

Paddenstoelen, aardappelen, cassave, radijs, kaas zoals feta, Turkse witte kaas, lavas enz.

 

Ik heb voor een simpel vulling gekozen wat ik zelf erg lekker vind.

Benieuwd naar het recept? Scrol dan door naar beneden.

gözleme

Recept

Ingrediënten

  • 500 g meel
  • 1 klein nl glas warm water (200 ml ong)
  • Halve blokje gist
  • Kleine glas olie (85ml ong)
  • zout
  • snufje suiker

Vulling is naar eigen smaak zo ook de kruiden.
Ik heb spinazie, prei( voorgebakken) en kaas gebruikt. Ik hou meer van de natuurlijke smaken en dus heb ik voor deze vulling geen kruiden gebruikt.

Als je genoeg zout in het deeg doet dan hoeven er eigenlijk verder geen kruiden..maar je kan er altijd nog peper, paprikapoeder gebruiken bijvoorbeeld.

 

Bereidingswijze:
Meng de droge ingrediënten samen en voeg dan de olie erbij.
Voeg geleidelijk het water erbij en blijf goed kneden. Als het deeg het water goed heeft opgenomen en het is goed gekneed dan komt je deeg er glad en beetje plakkerig uit.

Mak er bolletjes van ter grootte van ong een grote mandarijn en besmeer ze met olie.
Dek af en laat staan voor een half uur.

Strooi wat bloem op het aanrecht, pak een bolletje, doe er ook wat bloem overheen en rol het deeg heel dun uit.
Ik heb hier een dunne stok voor gebruikt en op zn Turks uitgerold.
Het is wel even oefenen maar werkt super goed!

Beleg dan de ene helft met de vulling, vouw het ene kant op de andere kant dicht.

Druk de randen aan en met een platte hand druk je een beetje aan bij de vulling.

IMG_5129 IMG_0900

 

Neem een anti aanbakpan/plaat en doe er wat olie overheen. Smeer het uit met keukenpapier (bijv.)

(Wat ik zelf lekkerder vind is om ze rijk met roomboter te besmeren tijdens het bakken, aan beiden kanten.)

Doe dan de Gözleme erop. Bak tot het goud/bruin wordt aan beide kanten.

Zet het op een bord en dek af met een plastic zak tot de andere klaar zijn.

 

IMG_09081

Eet smakelijk!

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *