Griesmeel cake
Deze cake kan ik iedereen aanraden het is zo lekker. De cake is heerlijk smeuïg en na een stukje wil je er meteen nog één pakken. Het heeft een heel fijne structuur en is super zacht.
Deze cake is toch wel één van mijn favoriete cake soorten en het is toch net anders dan de gewone basis cake bijvoorbeeld.
Als je het ook wilt uitproberen scrol dan gauw door naar beneden en bekijk het recept.
Recept
Ingrediënten
- 380 g fijne griesmeel
- 20 g bloem
- 180 g suiker
- 1 zakje vanille suiker
- halve tl zout
- 1 zakje bakpoeder
- 4 eieren
- 180 ml olie
- 200 ml melk
Voor de bovenkant van de cake:
- Water
- Suiker
Bereiding siroop:
Breng de water aan de kook (200 ml ong) en voeg er suiker bij( een halve glas)
Laat het even inkoken en giet het dan op de cake zodra deze uit de oven komt.
Strooi er amandelsnippers overheen of versieren naar eigen keus.
Bereidingswijze cake:
Mix de eieren voor 6 minuten lang, voeg de bakpoeder en de suikers toe, mix het tot het goed luchtig wordt. Dit doe je voor nog eens 4 minuten ongeveer.
Voeg de bloem en zout erbij en mix alles weer goed samen.
Voeg dan de griesmeel erbij. Even door het beslag heen roeren met een lepel of een spatel.
Voeg de olie en melk erbij en mix alles weer goed samen voor ongeveer 2 minuten.
Vet een bakvorm in (voornamelijk de randen) en bekleed het met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de cake in 40 a 50 min gaar. Houd de cake vanaf 40 min in de gaten. Het middenstuk moet goed gaar zijn. Dit kun je testen door er met een saté prikker in te steken. Als het er droog uit komt is de cake klaar!
Amours tips
Zie je dat de cake erg donker wordt aan de bovenkant maar het middenstuk is nog niet gaar, leg er dan folie of bakpapier overheen.
Zet de cake iets lager.
De cake hoort niet droog of grof van structuur te zijn.
Alleen even een vraagje. Je schrijft in je werkwijze,”Vet een bakvorm in en bekleed het met bakpapier” . Waarom eerst een bakvorm invetten en daarna bakpapier erin? Bakpapier is vettig papier en is toch bedoeld om juist niet je bakvorm in te hoeven vetten?
Hartelijke groetjes Dorine
Beste Dorine, je bakpapier bekleed de onderkant en niet de randen. Je ver dus de randen van je bakvorm in. Groetjes Amourscuisine.
Heerlijk en goed gelukt.
Is mogelijk om de bloem te vervangen door amandelmeel?
Ik hoor het graag.
Mvg.
Hoi Anie, bedankt voor je bericht en fijn dat het gelukt is. Je zou het kunnen proberen en het dan ong. op deze manier doen 1 1/2 cup amandelmeel = 1 cup bloem. Succes!
Zelfs bij top bakkers kan er wel eens wat mis gaan. Oven kan al veel uitmaken, soort griesmeel, soort bloem, de bereiding van het mengsel en hoe lang je de eieren opklopt, de bakvorm kan ook nog eens een rol spelen. Bij de één lukt het perfect en bij de ander is het zwaar mislukt. Dat je cake droog eruit is gekomen denk ik dat het aan de baktijd ligt en misschien ook wel de soort griesmeel die je gebruikt hebt. Het is bij mij een heel smeuïg cake, heel vochtig met een fijne structuur. Je proeft wel griesmeel maar niet dat het grof of droog in de mond voelt. Wat de siroop betreft, als ik 400 ml water ga doen en een hele glas suiker is dat gewoon te veel, dan wordt de cake gewoon pap. Als jouw griesmeel heel duidelijk te proeven is en je cake is droog eruit gekomen dan zou je voor jezelf misschiel wel meer siroop kunnen doen en wordt het wel wat zachter. Als je zin en tijd hebt in de toekomst zou je ermee kunnen experimenteren. Vind het alsnog heel jammer dat ie bij jou er niet zo is uitgekomen als hoe die hoort ♡♡
Die van mij was 28 cm. Brownie is erg laag dus dan is alles sneller gaar eigenlijk.
Oh dat is spijtig. De cake hoort absoluut niet droog te zijn, dan heb je iets fout gedaan denk ik? Het hoort juist heel smeuïg te zijn. Heb je ook echt alle stappen gevolgd? Niet iets eraan toegevoegd, weggelaten of juist anders gedaan? Gelukkig dat de lonzensoep wel gesmaakt heeft en goed gelukt is ♡