harira

Harira (soep)

Harira is een heerlijke Marokkaanse soep wat vaak in de maand Ramadan gegeten wordt samen met wat dadels en Chebakia (koekjes).

Je kunt de soep natuurlijk altijd eten en vooral als je zin hebt in een rijkgevulde soep


harira
Recept

Ingrediënten

  • 100 a 200 g lams, kalfs of rundvlees (hoeveelheid is naar keus)
  • 2 grote uien
  • 4 grote tomaten
  • Bosje koriander
  • Bosje peterselie
  • Bosje selderij
  • kikkererwten (geweekt of uit een glazen pot/blik)
  • vermicelli
  • Bulgur korrels (optioneel)
  • ei (optioneel)
  • linzen (klein handje)
  • 1 blikje tomaten 
  • olijfolie

Kruiden:

  • Grote theelepel gemberpoeder
  • 1 afgestreken tl kurkuma
  • 1 tl Cajun kruiden (optioneel)
  • Zwarte peper naar smaak
  • Halve tl kaneel (optioneel)
  • 1 koe en 3 Schaapbouillon blokjes van Knorr (4 in totaal bij 2 L water)
  • bloem met water (mengsel)
  • Voor net wat extra smaak gebruik ik Aromat op het eind.
  • Extra zout zo nodig.

{}Harira kruiden kun je natuurlijk ook gebruiken, dan laat je de bovengenoemde kruiden weg. Deze kruiden zijn bij de Marokkaanse slagerijen of supermarkten te verkrijgen.

{}Mijn voorkeur gaat wel naar mijn eigen kruiden, maar het is net wat je zelf lekker vindt.

Bereidingswijze:

harira

Doe de tomaten, tomaten blokjes uit blik samen met de uien, peterselie, koriander en selderij in een hakmolen.

Snijd het vlees in kleine blokjes.

harira

Giet wat olie in de pan. De bodem moet bedekt zijn.

Voeg de blokjes bouillon toe samen met de vlees blokjes.

Bak het even samen en voeg dan het mengsel van de hakmolen erbij en zo ook de kruiden. Voeg ook meteen de gewassen linzen erbij.

Even roerend laten sudderen voor 5 min ongeveer.

Giet water in de hakmolen zodat de laatste restjes mee kunnen en giet het dan in de pan.

Roer alles goed door elkaar.

harira

Voeg dan 2 L water erbij en voeg de rest van de bouillon blokjes erbij.

Laat afgedekt koken voor 20 minuten op hoge vuur.

Proef of de soep naar smaak is en kook het dan op medium vuur voor nog 60 min.

Voeg dan ook bij deze stap de kikkererwten erbij.

{}Maak vervolgens een bloem/water mengsel.

Giet koud water in een kommetje en voeg 3 a 4 eetlepels bloem erbij. Het mengsel moet een dikte van karnemelk hebben ongeveer.

De laatste 20 minuten giet je dit beetje voor een beetje al roerend in de soep.

Als je soep de gewenste dikte heeft dan voeg je er vermicelli en bulgur korrels bij. Ook bij vermicelli geldt de hoeveelheid zoals gewenst.

Als je soep te dik is dan kun je nog altijd kokend water erbij gieten. Let er wel op dat er dan misschien nog extra zout/Aromat erbij moet.

Zet het vuur uit als de vermicelli goed gaar is.

Klop het eitje op en voeg het al roerend aan de soep. Dit doe je dus helemaal aan het einde.

Serveren met wat citroenschijven.

In de Ramadan kunnen de dadels en {}Chebakia {}natuurlijk niet ontbreken.

(voor het recept van Chebakia, kun je klikken op de dikgedrukte woord Chebakia)

Eet smakelijk!

harira

Amour’s tips

•Hou je van pittig? Voeg er dan wat Chillivlokjes tijdens het koken eraan toe.

•Je kunt de tomaten uit blik vervangen door een zakje tomaten soep van Knorr.

•Vervang de bouillon blokjes door bio groente blokjes en wat zout naar smaak.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *