Luchtige cake
Alles wat ‘te’ is, is niet goed voor ons. Nee, dat klopt alleen te veel cake recepten op een blog? Nah..i don’t think so.
Op een dag kwam ik op bezoek bij een lieve familie lid van mij en ze had een heerlijke cake gebakken.
Te veel stukjes op bestond die dag niet want het was een overheerlijke cake. Erg luchtig en zo sponsachtig.
Te lekker om het te laten staan dus!
Nadat ik thuis kwam heb ik nog dagen lang aan die heerlijke cake gedacht. Ik had er super veel zin in gekregen en vroeg wat ze er allemaal in had gedaan.
Alles was op gevoel gedaan dus ik moest er zelf maar wat van maken, maar het lijstje met de ingrediënten had ik in iedere geval gelukkig wel.
Ik heb genoten! Once again…and again, and again…en ik geniet er nog steeds van. Dit heerlijke recept wil ik dan ook met jou delen uiteraard, zodat jij net zoveel ervan kunt genieten als ik!
Recept
Ingrediënten
- 160 g bloem
- 130 g suiker
- 130 ml melk (halfvolle)
- 125 ml olie
- 4 eieren (kamer temp.)
- 1 of 2 zakjes vanille suiker ( naar eigen smaak)
- 1 zakje bakpoeder
- 1 el citroen sap
- snufje zout
Versiering
- Amandel schaafsel of kokos snippers
- abrikozen of aardbeien jam
Bereidingswijze:
Zorg dat je precies de stappen volgt als je een heerlijk en luchtige cake wilt krijgen. Neem ook even mijn tips door die helemaal onderaan beschreven staan.
Klop de eieren samen met de suiker en vanille suiker voor ong 2 min.
Voeg er dan olie en melk bij. Mix het samen op een hoge stand.
Voeg citroen sap en een snufje zout erbij. Blijf mixen.
Voeg nu de bloem en bakpoeder erbij en meng het samen met een spatel.
Als de bloem is opgenomen dan kun je weer eventjes door mixen met een garde.
Pak een bakblik van 28 cm. Als je de cake hoger wilt, gebruik dan een bakvorm van 26 cm.
Vet het in met boter en bekleed het dan met bakpapier.
Vet nu ook de bakpapier in en giet het beslag erin.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bak de cake in 30 a 40 min gaar tot het een donker gouden kleur heeft.
(Let op! Iedere oven is anders. Het kan zijn dat het 10 min extra nodig zal hebben. Doe er dan bakpapier overheen zodat het niet verbrand).
Haal de cake eruit en bestrijk de cake rijk met melk, deze tip heb ik van mijn lieve oma en dat maakt de cake nog zachter.
Laat de cake even afkoelen.
Zodra de cake is afgekoeld kun je het uit de bakvorm halen en versieren naar wens.
Geniet van je heerlijke cake!
Succes ermee ♥︎
Amours tips
Ik heb de jam eerst warm gemaakt en toen pas op de cake gesmeerd anders zal het moeilijk smeerbaar zijn. Ook zal het gaan klonteren en dat is niet fijn werken.
Je kunt er ook voor kiezen om amandel schaafsel overheen te doen in plaats van kokos.
Zorg ervoor dat je de oven voorverwarmd!
Bak de cake in het midden van de oven.
Is je oven snel heet, bak de cake dan op 180 graden.
Hoi amour,
Ik heb een vraagje, ik heb t idee dat de cake bij mij steeds inzakt, wat doe ik mogelijk fout? Ik wil m juist hoger krijgen, dus wat dikker (ook luchtiger) maar de cake komt in eerste instantie niet echt veeel omhoog maar zakt daarna ook in. Verder pas ik altijd de suiker aan, dus ik doe minder suiker dan wat er op t recept staat. Bij dit recept deed ik 80gram suiker bijv.
Hopelijk kan je mij tips geven
Alvast bedankt
Beste Nesma, het is super belangrijk dat je de eieren goed opklopt, zodra je met de spatel gaat werken om de bloem erdoorheen te mengen, moet dit heel rustig zijn. Ook de cake in het midden van de oven zetten zodat zowel de boven en onderkant tegelijk gaart. Soms kan de bloem ook veel verpesten. Ik adviseer je om bloem van de Lidl te gebruiken. Je mag me hier op de hoogte houden of je wat aan mijn tips heb gehad. Succes!
Hoi amour, bedankt voor je snelle reactie, ik ga t zo weer opnieuw proberen. Qua smaak en structuur was de cake uitstekend, heerlijke cake. Ik zie denk ik al wat ik fout heb gedaan, ik heb de bloem ook steeds met de mixer gedaan ? hopelijk lukt t zo wel beter ???
Oh ja daar gaat het dan idd fout want zo haal je aaaal die lucht eruit ?. Hopelijk lukt het dit keer wel!!!
Kan je er ook rozijntjes in doen? Of geconfijt fruit?
Ja hoor zeker! Als het maar niet te veel is. Dit zodat het de cake niet verzwaard.
Hoi,ik ga ‘m straks proberen.
Hoeveel melk doe je eroverheen nadat je ‘m gebakken hebt? En is dit warme of koude melk?
Hey Samira, ik doe dit met een eetlepel. Gewoon een beetje eroverheen gaan met een volle lepel. Het mag warm en koud zijn. Succes!
Ik heb de cake vandaag gemaakt met zonnebloemolie, hij ziet er geweldig uit de structuur is perfect, ik proef de olie wel. Dat vind ik minder. De volgende x toch met roomboter.
Hoi Gerie, bedankt voor je reactie. Oh, apart…nooit van iemand gehoord noch zelf opgemerkt. Ja, goed plan. Laat het mij vooral weten hoe dat gegaan is! Succes en geniet er nog van!
Net gemaakt met olijfolie, want ik had niets anders in huis, en ik wilde persé een cake! ( lang leve de PMS, hahahaha )
Hij is al op, was heerlijk. 40 min op 180c. Perfection! ❤️
Oh jeahhh!! Good job! Heerlijk, geniet ervan!!
Bedoel je 190 graden op onder- en bovenwarmte of op Hetelucht-stand?
Beste Linda, boven en onder warmte idd.
Vanmiddag gemaakt precies zoals het in het recept staat. Alleen de voorverwarmde oven op 175 en 35 minuten. De cake was in èèn woord geweldig.
Ik ga het zeker nog een keer maken maar dan met wat garnering, nu alleen de cake gemaakt om de smaak en structuur te testen. Mijn vrouw is ook enthousiast over het resultaat. Dus top…
Super! Wat fijn. Bedankt voor uw berichtje en geniet ervan!
Ik heb de cake in een ‘gewoon’ cakeblik van 26x11cm gebakken. Dus voor bij de koffie…
Oh jaaa heerlijk!!
Heerlijke cake, ipv zonnebloemolie met raapolie gemaakt. In het weekend voor de 2e keer maken?
Super leuk om te horen! Wat fijn van de olie, dan weet ik dat ook. Geniet er lekker van!
Dit was mijn eerste cake en hij was heeeeeerlijk!
Ben nu al met de volgende bezig!
Ah super! Geweldig! Geniet er lekker van.
Oei. Welke oven heb je? En heb je em in het midden gezet?
Beste Anne, dit kan aan de oven liggen. Sommige ovens zijn veel sneller of juist langzamer. Het moest alleen wel op 180 graden en ook voorverwarmd. Ik ben blij dat het alsnog gelukt is?
Ik heb het meteen gemaakt, maar ipv olie heb ik roomboter gebruikt en 100g suiker. Ik ben benieuwd naar de smaak!
Hoi, ik ga hem nu uitproberen! Ik hoop dat het er goed uit komt!
Leuk! Succes ermee❤︎
Hij smaakt heerlijk, maar idd ook geen gare cake, doe hem de volgende keer gewoon langer, (net als gewone cake met roomboter). En lagere temperatuur
Beste Carla, het ligt echt aan de oven. Iedere oven is anders tenzij het dezelfde merk en model is. Bij velen is de cake perfect gelukt en bij anderen was het niet gaar. Ook hoe hoog of laag je de cake in de oven zet speelt een rol. Ik ben benieuwd naar je resultaat voor de volgende keer. Zou je het me willen laten weten ?? ♡
Groetjes, Amour.
Ziet er lekker uit!! Even voor de zekerheid: gebruik je een ronde (spring)vorm van 28 cm doorsnee?
Yesss. Je kunt ook gewoon voor een 26 cm gaan.
Bedankt!
Klopt het dat het beslag heel waterig is? Of heb ik iets verkeerd gedaan haha
Beste Sabine. Dat klopt. Is het nog gelukt?
Hoi Sabine, ja dat klopt. Nou ben ik benieuwd of het allemaal gelukt was.
Ik heb er drie geprobeerd te bakken maar het lijkt er op dat ze niet gaar lijkt teworden terwijl ik ze toch meer als 40 min op 180c gebakken heb wat is er mis gegaan?
Of je zet em te laag in de oven, of het mengsel is te waterig. Als je het nog eens gaat maken, in het midden plaatsen en wachten tot het echt gaar is. Bij deze cake is het wel apart dat het niet gaart omdat dit juist een heel makkelijke cake is. Kan ook aan je oven liggen, sommige zijn sneller dan andere ovens bijvoorbeeld. Als je ziet dat de bovenkant erg donker begint te worden dan doe je er bakpapier op, zodat de binnenkant alsnog goed kan garen. Groetjes, Amour.
dankjewel ik ga het proberen
Succes! Hopen dat ie dit keer gewoon wel lukt.
Dag Amour,
Dit recept ga ik zeker proberen. Welke olie gebruik je bij het bakken ? Is cocosolie een aanrader ?
Beste Marijke, ik gebruik hier zonnebloemolie. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten omdat ik dat zelf nooit geprobeerd heb. Misschien is het wel leuk om het een keer wel te proberen.
Hallo Amour, ik heb een vraag je, mijn kinderen zijn gek op roombotercake en ik eet lieve een luchtige cake i.p.v. de stevige roomboter cake van de winkel. Is het mogelijk om roomboter te laten smelten om de olie in jouw recept te vervangen? Alvast bedankt!
Hoi Koops, je zou het kunnen proberen denk dat het wel zal lukken hoor. Zal het ook eens een keer proberen…heb ik een roombotercake erbij!
Echt een lekker cake !
Deze zal ik zeker nog eens maken.
Hallo Leidy, wat leuk om te lezen! Het is een blijvertje dus hihi♡ Fijn dat het gesmaakt heeft. Groetjes, Amour.