vanille broodjes

Vanille broodjes

Voor mijn volgers ennn lezers die net binnen komen heb ik een nieuw recept klaar liggen. Het is al enige tijd geleden dat ik broodjes heb gebakken…ok ik heb pas geleden nog wel broodjes gebakken, maar niet zoals deze want dat waren slagroom broodjes en die zijn net wat anders vooral wat de smaak en structuur betreft.
Dit keer wou ik eigenlijk gewoon van die heerlijke, ouderwetse broodjes maken… en eten natuurlijk.
Je kent de smaak van ouderwetse broodjes wel..warm, zacht en zo huiselijk van smaak vol met liefde bereid. Ik ken ze wel in iedergeval…
Ze doen mij namelijk aan mijn oma denken omdat zij altijd van die heerlijke broodjes bakt die je lekker met een glas melk, thee of koffie kunt eten.
Voor de topping heb ik maanzaad en amandel snippers gebruikt, maar je kunt nog altijd zelf bepalen wat je eroverheen doet.
Als je ze gaat maken wens ik je veel succes en volle genot toe!

vanille broodjes

 

Recept

Ingrediënten

700 g bloem

2 eieren

2 zakjes gist

1 zakje bakpoeder

3 zakjes vanille suiker

1 tl vanille aroma

100 g kristal suiker

halve tl zout

80 ml olie

300 ml lauw warm melk + 50 ml melk extra

(tijdens het toevoegen kijken of je meer nodig zult hebben)

 

Extra nodig:

ei

maanzaad of sesamzaad

amandelsnippers of versiering naar keus

 

 

Bereidingswijze:

Warm de melk wat op in een kom en doe er de gist zakjes met 1 tl suiker bij.

Laat het even staan tot het gaat schuimen.

Klop de eieren luchtig op samen met suiker en vanille suiker.

Voeg dan olie, vanille aroma en zout erbij en meng het weer even goed door elkaar.

Voeg de bakpoeder en bloem al knedend erbij. Kneed goed samen tot een samenhangend deeg.

Het mag wel een wat plakkerig deeg worden maar het moet niet een onhandelbaar deeg worden.

Besmeer de kom en het deeg zelf met wat zonnebloemolie en dek af met plastic folie.

Laat staan voor een uur op een tochtvrije plek.

Pak een bakplaat en bekleed het met bakpapier, haal dan kleine bolletjes uit het deegmengsel en vorm ze tot

mooie bolletjes ter grootte van een mandarijn. Dek ze nog eens af en laat staan voor 30 min.

Klop een eitje op en besmeer de broodjes ermee, strooi nu maanzaad of sesamzaad eroverheen.

Warm de oven voor op 180/200 graden. Als je oven heel heet is dan warm je het tot 180 graden.

Bak de broodjes goudbruin voor 15 min ong.

Omdat iedere oven verschillend is hou je het vanaf 15 min in de gaten.

Het zijn heerlijk zachte broodjes.

 

Enjoy with love!

vanille broodjes

 

 

Amours tips

Als je amandelsnippers wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je jam in huis hebt. Ik heb aardbeien jam gebruikt maar

je kunt ook abrikozen jam gebruiken.

Rooster de amandelsnippers in een koekenpan. Besmeer de broodjes met warme jam en strooi ze eroverheen.

Vul de broodjes met chocolade.

De broodjes kunnen ook heerlijk met feta kaas gevuld worden. Bestrooi ze dan wel met sesamzaadjes en voeg geen vanille aroma toe.

 

 

 

 

 

11 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *